Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Mart’ta açıklanan Ekonomik Reform Paketinin takvim detayları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı.
Hazine ve Maliye Bakan Elvan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ekonomi Reformlarımızın takvimini tamamladık. Bakanlığımızın internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
Toplam 38 sayfadan oluşan pakette, 77 kanuni düzenleme yapılması öngörülüyor. Yanı sıra, 72 adet idari karar ya da idari düzenleme yapılacak. 16 tane Cumhurbaşkanlığı Kararı, 11 tane Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 12 tane de ikincil mevzuat düzenlemesi öngörülüyor.
Reform paketinde; Kamu Maliyesi, Fiyat İstikrarı, Finansal Sektör, Cari Açık, İstihdam, Kurumsal Yönetişim, Yatırımların Teşvik Edilmesi, Ticaretin Kolaylaştırılması, Rekabet ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi olmak üzere 10 ana başlık yer alıyor.
Bu ana başlıklar altında 34 alt başlık ve 155 adet de takvimlendirilmiş eylem bulunuyor.
Ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütmeye yönelik Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda öngörülen düzenlemelerin, hangi bakanlıklar veya kamu kurumları tarafından yapılacağı detaylı olarak yer alıyor. Pakette öngörülen düzenlemelerin tamamı 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Bunlardan 120 tanesi 2021’de, 29 tanesi 2022’de 2 tanesi 2023 yılında hayata geçirilecek. Eylem Planı’nda yer alan iki düzenleme ise kısa süre önce hayata geçirildi. Varlık Yönetim Şirketlerinin Finansal Kurumlar Birliği’ne üye olması ile uzaktan çalışma mevzuatının yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edilmesi Mart ayı içinde tamamlandı.
Ekonomi Reform Takvimine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2021/03/Ekonomi-Reform-Takvimi.pdf
Abdullah KALIN /Ekonomist