X
TR EN
Op.Dr. Dinçer Sümer --------    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op.Dr. Dinçer Sümer -------- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Aşılama yönteminde kişiye özgü tedavi başarı sansını arttırmaktadır

Günümüzde evli çiftlerin yaklaşık beşte biri istedikleri zaman çocuk sahibi olmakta sorun yaşamaktadır. Özellikle evliliklerin daha ileri yaşlarda yapılması, yaşam koşulları, artmış tütün ve alkol kullanımı, stress,  çeşitli genetik ve çevresel faktörler bu durumda rol oynamaktadır. Gebe kalamama nedeni  eşlerin birinden  veya  her ikisinden de kaynaklı olabilmekle birlikte , bazı çiftlerde ise her iki eşte de gebe kalamamayı  açıklayacak bir sebep tespit edilememektedir.  İnfertilite sebebine göre tedavi süreci planlanmakta,  polikistik over sendromu, hafif endometriosis, rahim ağzı kaynaklı durumlarda ve erkeklerde sperm sayısı ve hareket azlığı gibi durumlarda aşılama tedavisi uygulanmaktadır.

Aşılama yöntemi nasıl uygulanmaktadır?

Anne adayının ağızdan alacağı hap veya belirlenen dozlarda evde kendi kendine uygulayacağı  iğne yöntemi ile  yumurtalıklar uyarılarak tedavi süreci başlamaktadır. Bir veya iki yumurta  istenilen büyüklüğe ulaştıktan sonra, büyüyen yumurtaların olgunlaşması ve sperm ile buluşacağı tüplere doğru atılmasını sağlamak için halk arasında ‘Çatlatma iğnesi’ olarak bilinen iğne yapılmaktadır. Bu çatlatma iğnesinden yaklaşık 36-40 saat sonra, erkekten sperm örneği alınarak özel işlemlerden geçirilmekte ve içlerinden en hareketli ve kaliteli olanlar seçilerek , anne adayının rahmine vajinal yoldan ince uçlu hassas bir kateter yardımıyla transfer edilmesi şeklinde uygulanmaktadır.  

Aşılama yöntemi ile gebelik şansı ne kadardır?

Aşılama yöntemi ile gebelik elde edilmesi şansı, infertilite sebebi ve yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte  ortalama %8-15 oranındadır. Son zamalarda Kayseri’de de uygulanmakta olan ile mikroçip yöntemi ile aşılama tedavisinde  ise, başarı şansı %22’ye kadar çıkmaktadır.

Gebe kalma şansını arttıran en önemli nokta standart tedavi yerine kişiye özel tedavi uygulanmasıdır. Hangi ilaçların kullanılacağının, dozunun, uygulama zamanının, ekstra kullanması gereken medikal tedavilerin anne adayının kendisine özel seçilmesi ve mikroçip gibi yöntemler  eklenerek tedavi sürecinin kişiye özel planlanması gebelik şansını arttırmaktadır.