30 Ağustos Zafer Bayramı'nın bir yıl dönümüne daha geldik. Bu konuda zaten birçok yazının ve eserlerin varlığını bilerek bir duygu ve düşünce eklentisi yapmayı da şahsi bir görev olarak düşündüm. Zaferlerle dolu öz geçmişimizde 26 Ağustos 1071 de başlayan Malazgirt Meydan Muharebesi ve yine 26 Ağustos 1922' de başlayan Büyük Taarruz ve 30 Ağustos 1922’de yapılan Başkomutan Meydan Muharebesi varlığımız için önemli dönüm noktalarından. Zaferler ile dolu bir öz geçmişimiz ya da tarihimiz var derken belki birçoğumuz düşünmüştür bu zaferlerin kazanılmasındaki etkenleri.
Büyük zaferlerin kazanılmasında büyük kitlelerin ortak bir amacı, ortak duyguları, ortak düşünceleri, ortak kaygı, cesaret, fedakarlık, inanç gibi birçok ortak düşünce söz konusu. Burada ortak kelimesi ön plana çıktığı gibi, birlik, beraberlik, dayanışma unsurları birçok yazımda söz konusu olduğu gibi bu yazımda da söz konusu. Hiç düşünüyor muyuz bir insanın canından nasıl ve neden vazgeçtiğini. Burada bir kutsallık, bir değer, gelecek nesiller için fedakarlık da söz konusu. Bazı kutsal öğeleri kaybetmektense canımı kaybetmeyi göze alırım diyenler bize bir vatan bıraktı. Burada vazgeçmek de diğer söz konusu olan unsur. Burada bir sevda ve büyük bir amaç söz konusu. Bu sevda ve amaçla yapılan girişim ve fedakarlık bize bir hazine bıraktı. Hem sevda unsuru olan ve hem bu hazinenin adı " Vatan " diyebiliriz. Vatan olgusu ve Devlet olgusunun bir araya geldiği nokta ise Millet ya da ulus diyebiliriz.
Bir önceki cümlelerde bir zaferin nasıl kazanıldığına dair birkaç ipucu verirken sadece bir zaferin kazanılması bununla da bitmiyor. Bir zaferin kazanılmasında duygusal öğelerin de ön planda olduğu gibi akıl ve mantığa dayalı bir başka öğe de söz konusu. Türkçesi "Yöntem" olan ve çok kullanılan bir adlandırma olan " Strateji" bir zaferin kazanılmasında önemli bir etken. Toplumun yapısı, fiziği ve kimyasını bilmek de yöntem açısından önemli olduğu gibi dönemin şartları ve coğrafi şartları bilmek de yöntem için bir diğer önemli konu. Bir zaferde yönetilenlerin payı çok önemli ve inkâr edilemezken yönetenlerde ise çok ağır bir yük olan sorumluluk ön planda. Bir zaferin kazanılmasında yönetilen kitleler ve yöntem ile birlikte yönetenler arasında istişare, ortak karar ve ortak girişim bir diğer önemli etkenler arasında. Toplumumuzda geçmişten günümüze kadar çok değer verilen bir diğer olgu ise " Lider" kavramı. Burada da " Lider, yönetim, yönetilen ve yöntem" kelimeleri ön plana çıkarken de bir teşkilatın varlığı da çok önemli. Büyük amaçlar doğrultusunda birçok duygusal öğe söz konusu iken bu son verdiğim öğeler de büyük amaçlara ulaşmak adına diğer etkenlerin uyumu da bir diğer etken. İtaat ve uyum, teşkilat ve kitlelerin zaferi için bir diğer olmazsa olmazlardan.
Milli birlik, milli amaç, milli bilinç, milli girişim ve davranış, milli fedakarlık gibi örnekleri çoğaltılabilecek birçok konuda da "millî" kelimesi söz konusu. Bir zaferin yolu bu kelimelerden geçiyor. Bir de bu "millî" kelimesinde barınan kelimeler de var. Bir toplum için " Kalkan gibi koruyucu, su gibi hayat veren ve yaşatan" bir öğe gibi düşünebiliriz bu kavramı. Herhangi bir milletin de can damarı gibi de düşünebiliriz. Ayrıca milli kelimesinde ben değil biz olmak var. Bizden olanlar var ki bu kelimde burada da ortak olma söz konusu. Ayrıca birleştirici bir unsurdur millî olmak. Bunları bilmek için de gerekli olan unsur bilinç dir. Bu yönüyle de millî olmak akıl ve mantık işi olduğu gibi biraz nasip, biraz da sevda işidir. Bunun tam tersinde de ihanet olduğu gibi ödenilen bir bir bedel de olabilir. Bunun tam tersinde de can yakıcı ve üzücü sonuçlarında varlığını göze alırsak bu durumun da bir toplum ve yönetim için gerekli olduğunu düşünebiliriz.
Hayatımızda zaferlerin eksik olmaması dileğiyle bu yazıya da son veriyorum. Gelecekte birlik, beraberlik, bilinç, uyum, dayanışma, düzen ve güçlü bir yönetim ile toplum olarak varlığımızın daim olması dileğiyle.
KAYNAK: MALAZGİRT ZAFERİ İLE İLGİLİ: MALAZGİRT ZAFERİ VE ANADOLU’DA YENİ TÜRK VATANININ YÜKSELİŞİ Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 35, 31.12.2021 Cevdet Yakupoğlu. https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkav/issue/73463/1207020
BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI İLE İLGİLİ: Türk Tarihinde Bir Dönüm Noktası, Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi. Mehmet Sedat ERKAN* 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum / Education And Society In The 21st Century Cilt / Volume 11, Sayı / Issue 32, Summer/ Yaz 2022 Araştırma Makalesi / Research Article 243 Makale Bilgisi / Article Info Geliş / Received : 03.04.2022 - Kabul / Accepted : 10.06.2022 Sayfa/Page : 243 - 271. https://dergipark.org.tr.